Graphite del 6

Start modellflyg Uppåt

Graphite
Del 6 - Flygningen

 Foto och text: Magnus Hedlund

Den sista april åkte jag ut till Toppfältet och provkastade planet några gånger för att kontrollera om tyngdpunkt och roderinställningar verkade ok. Det behövdes inga större justeringar och det var inga problem att i den lugna kvällsluften svänga ett varv på låg höjd. Mixningen sida/skev kändes bra.

Dagen efter, den första maj, hade jag lånat med mig ett gummirep och nu var det dags för den första ordentliga starten. Efter räckviddstest och ett provkast lade jag ut linan på fältet. Vinden pendlade mellan 3-5 m/s. Jag valde att starta utan klaff första gången.  Planet gick spikrakt upp utan någon tendens till sidoförflyttning. Efter ca 3 minuters spakande provade jag att fälla ner bromsen vid landningen. Nosen höjde sig, så lite mer dykroderkompensation behövdes. På med linan och upp igen. Nu hade även Krister Bergenfeldt samt Owe och Adam Fransson dykt upp på fältet.

 

Med startklaff steg planet brant upp i början och både distans- och termikklaff justerades en aning under de efterföljande flygningarna. Efter den femte starten började även termiken sprida sig runt fältet och en 12 minutersflygning gav tid att prova lite branta svängar och snabba förflyttningar över fältet. Nåja, med lite ballast i så hade det nog gått lite fortare. Det får bli nästa steg, att installera ballaströret. Det kan behövas när det blir starkare vind.

Summasumarum:

Fem flygplan av fem möjliga. 

/Magnus Hedlund

Till del 7: Justeringar

  Copyright: Magnus Hedlund

Start modellflyg ] Prag ] Trimtips ] Roderutslag ] Graphite ] Sharpwind ] Sonic ]